Παναθηναϊκός 2012-13 : Άποψη

Ο κόμπος δεν έφτασε απλά στο χτένι. Έχουν ξεριζωθεί τα μαλλία μας πια εδώ και καιρό με αυτά που ζούμε. Ο Παναθηναϊκός από το 1979 που ανέλαβε η οικογένεια πεθαίνει. Είναι ήδη πάρα πολλά τα χρόνια και τεράστια η διαφορά σε τίτλους απο τον οσφπ. Δε νομίζω να υπάρχει Παναθηναϊκός που να ανέχεται την κατάσταση στην οποία έφτασε τον Παναθηναϊκό η οικογένεια. Είτε με την (ηθελημένη;) αδιαφορία της στον Κόκκαλη είτε με τις τραγικές επιλογές της. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δε θα αναλωθώ στο παρελθόν με τις λυκοφιλίες της οικογένειας με τον Κόκκαλη, τις αντιΠαναθηναϊκές αντιΟπαδικές αντιΠοδοσφαιρικές μίζερες ευνουχισμένες ανύπαρκτες διορισμένες διοικήσεις απο το 1997 μέχρι σήμερα, τις εχθροπραξίες στον κόσμο, είτε στον οργανωμένο με αμεσο τρόπο (...) είτε στον απλό κόσμο με έμμεσο (ξενερώνοντας τον), τις τραγικές μεταγραφές τους αστείους προπονητές, το προσχεδιασμένο πραξικόπημα ενάντια στην διετή ανάσα σε μια 33ετία ασφυξίας για κάθε Παναθηναϊκό, που λέγεται Πολυμετοχικότητα.
Θα πάω κατευθείαν στην -κατα την προσωπική μου άποψη ρελιστική- λύση, την οποία και μέχρι σήμερα δεν έχω διαβάσει από κανένα δημοσιογράφο, και η οποία τουλάχιστον στο μυαλό μου βασίζεται σε απλή και κοινή λογική.
Οικονομικό πρόβλημα.
Α) ΓΗΠΕΛ : Το σημείο κλειδί όλου του θέματος. Αν το πρόβλημα με τις αξιώσεις τρίτων  -αν καταγγελθούν οι συμβάσεις για ένα ζημιογώνο για τον Παναθηναϊκό έργο- είναι αξεπέραστο τότε λίγη σημασία έχει να πούμε οτιδήποτε. Ο Παναθηναϊκός σε αυτή την περίπτωση υποθηκεύτικε από τον Τζίγγερ για πάντα. Και τα πράγματα ειναι πάρα πάρα πολύ απλά. Αφού όλα είναι μια χαρά με το γήπεδο Γιάννη Βαρδινογιάννη, γιατι δεν υπογράφεις το ιδιωτικό συμφωνητικό που ζητάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος; Γιατί λες πως δεν θες εσύ να καταγγείλει το project ο Παναθηναϊκός. Μα είναι ή δεν είναι ζημιογώνο για τον Παναθηναϊκο ένα γήπεδο 120εκ. Ευρώ, χρηματοδοτούμενο με δάνεια και με ελάχιστες εμπορικές χρήσεις Γιάννη Βαρδινογιάννη;  Και αν Γιάννη δεν αποχωρήσει από το project ο Παναθηναϊκός όπως και επιθυμείς, ποιός θα το χρηματοδοτήσει; Δεν σε νοιάζει θα πει κάποιος τίποτα από αυτά. Εντάξει αλλά φόρα παντελόνια, και παραδέξου το ο ίδιος και όχι οι κύκλοι και τα παραλληλόγραμμα σου, να σε γράψει η ιστορία όπως σου αρμόζει και να δούμε τι θα κάνουμε με τον Παναθηναϊκό οι Παναθηναϊκοί. Όχι αρτσι μπούρτσι και γκότζος. Γιατί δικό σου είναι το project. Και πριν το 2008, και μετά που επέμεινες να προεδρεύεις τη θυγατρική της ΠΑΕ που το έχει αναλάβει. 100% δικό σου. Ούτε του λουλά, ούτε του χατζιπετρή.
Αν υπάρξει λοιπόν η διέξοδος, τότε οι σκέψεις καθενός μας για το μέλλον αποκτούν ουσία.
Β) Άνοιγμα :  Πρέπει όσοι μέτοχοι πονάνε την ομάδα, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να πουν πόσα χρήματα μπορεί να βάλει ο καθένας. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να υπάρχει ήδη από κάποιον από αυτούς ένα σχέδιο σωστής διαχείρησης της ομάδας έτσι ώστε να γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα χρήματα τους να πιάσουν τόπο. Πρέπει λοιπόν να καλυφθεί το φετινό άνοιγμα, και να γίνει και μια –πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή του 2008- επένδυση (βλ. Αγωνιστικο) για τις επόμενες αγωνιστικές σεζόν. Αφού γίνουν αυτά, μπορεί να συζητηθεί και με άλλα κριτήρια το θέμα Λαικής Βάσης (βλ. Λαική Βάση).
Γ) Λαϊκή Βάση : Δεν μπορώ να  γνωρίζω ποιόν εμπιστεύτικε ο κ.Αλαφούζος να του εκπονίσει αυτό το πλάνο που παρουσιάσε στο άρθρο του στην Καθημερινή. Είτε εκτίμησε τα νούμερα μόνος του είτε του τα παρείχε εταιρεία δημοσκόπησης, αυτά τα νούμερα είναι παντελώς ανέφικτα. Καλό έιναι να μη φτάσουμε στο σημείο μόνη λύση για να σωθεί ο Παναθηναϊκός να έιναι αυτό το πλάνο, να δούμε στην πράξη πως δεν υπάρχουν τόσες χιλιάδες Παναθηναϊκόι να βάλουν ένα τόσο μεγάλο ποσό, και χαραμίσουμε τόσο κρίσιμο για τον Παναθηναϊκο  χρόνο για το τίποτα.
Η Λαϊκή Βάση μπορεί να επιτευχθει με έναν μόνο τρόπο. Αφού αναλάβουν το ρίσκο του γηπέδου, αφού καλύψουν το φετινό άνοιγμα, αφού κάνουν επιτέλους αυτονόητα πράγματα στο αγωνιστικό κομμάτι δίνοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο όραμα στον κόσμο άρα και περισσότερα έσοδα, τότε να εκπονήσουν ένα πλάνο συμμετοχής του κόσμου στην ομάδα.
Ένα πλάνο ρεαλιστικό και οικονομικό ατομικά για τον κάθενα, το οποίο μπορεί να επιφέρει στο Σύλλογο με πρόχειρους υπολογισμόυς 5.000.000 ευρω / χρόνο, με ένα ποσό ας πούμε των 50 ευρώ, με σκοπό να εγγραφούν 100.000 Παναθηναϊκοί.
Προσωπικά θεωρώ πως ούτε αυτό είναι εφικτό. Τουλάχιστον δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε απόλυτα νούμερα μετά τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο. Αλλά η προσπάθεια αξίζει πόσο μάλλον αν υπάρχουν τα κατάλληλα προνόμια και κινητρα. Όπως για παράδειγμα η παραμονή κάποιου παίκτη, ή μια συνδρομή της –πραγματικά- Παναθηναϊκής εφημερίδας που επιβάλλεται να κυκλοφορήσει (βλ. ΜΜΕ).
Δ) Έσοδα : Δεν γνωρίζω ακριβώς τους ισσολογισμούς της ΠΑΕ και δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς που διέρρευσαν (πρόχειρα καταγεγραμμένοι και όχι επίσημα) στα ΜΜΕ. Γνωρίζω όμως πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη βάση των εσόδων που του παρέχει ο πολυπληθής κόσμος του αρκεί αυτό να γίνει μεθοδευμένα, με κοινή λογική και να βλέπει αυτός ο κόσμος προοπτική.  Και όταν σε αυτά τα έσοδα προστίθεται και το πακέτο της UEFA για τη συμμετοχή στο Champions League να γίνεται κάθε φορά και μία προσεκτική και μεθοδευμένη υπέρβαση. Και όχι αυτό το τσίρκο με στελέχη να αμοίβονται με 500.000 ευρώ το χρόνο,  υπάλληλους της ΠΑΕ με 3 και 4 εκ. / χρόνο και παίκτες μέτριας ή κακής ποιότητας με τα ίδια ή και διπλάσια χρήματα (βλ. Αγωνιστικό). Υπάρχει άλλωστε το μοντέλο της μεθοδικής διοίκησης ενός τμήματος μπροστά στα μάτια μας. Και είναι του μπάσκετ. Με τη διαφορά βέβαια πως εκέι τα έσοδα είναι κατα πολύ μειωμένα και η ομάδα βασίζεται στις συνεχείς αιμοδοτήσεις των Αδερφων Γιαννακόπουλων. Αναφέρομαι λοιπόν στον μεθοδικό τρόπο διοίκησης και όχι στο οικονομικό. Πράγμα που είναι πολύ ευκολότερο να εφαρμοστεί στην ΠΑΕ ακριβώς λόγω των αυξημένων εσόδων. Επιλέγεις έναν προπονητή με σοβαρό βιογραφικό και ισχυρή προσωπικότητα, και τον στηρίζεις για πολλά χρόνια. Και τη θέση του και τις επιλογές του σε παίκτες.
Διοικητικό Πρόβλημα.
Καήκαμε στο χυλό για πολλά χρόνια βλέποντας την εντελώς απρόσωπη (sic) διοίκηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο άνθρωπος αυτός εμπιστεύτικε νευραλγικές θέσεις του Παναθηναϊκού σε παντελώς ανίκανους για αυτές ανθρώπους. Έκανε προέδρο και εκπρόσωπο του Παναθηναϊκού στα κέντρα που ο οσφπ λύνει και δένει πολλά χρόνια τώρα με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά, το Μήτσου το Φιλιππίδη και το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Έκανε Μεταφραστή / Βοηθό Προπονητή / Τεχνικό Διευθυντη / Προπονητή / Γενικό Αχηγό / Σκάουτερ το Γιάσμικο το Βέλιτς. Που από τη φυσιογνωμία του και μόνο εμπνέει τους ποδοσφαιριστές να ...χάνουν. Έκανε άρχων του επικοινωνιακού κομματιού έναν παθολογικό ψέυτη τον Κ.Γ. Έκανε αντιπροέδρο έναν οπαδό της ΑΕΚ. Το Γιώργο το Στράτο. Έκανε επίσημο επικοινωνιολόγο της ΠΑΕ τον διευθυντή της εφημερίδας του παθολογικού ψεύτη που προανέφερα. Τον Σ.Κ. Ανέθεσε τη μελέτη για τα κόστη της Παιανίας στον Γιάννη Ρεβύθη, ο οποίος είναι αδερφός του γνωστού θαμώνα Trash εκπομπών στην τηλεόραση  Σπύρου Ρέβη. Έκατσε στο ίδιο τραπέζι στη Super League με τον Πέτρο Κόκκαλη τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον Χρήστο Πανόπουλο. Έχει εδώ και πολλά χρόνια αρχηγό αποστολής τον συμπαθή κατα τα άλλα Γρηγόρη Παπαβασιλείου τον οποίο όμως δεν τον έχει δει κανένας ποτέ να γελάει. Ο άνθρωπος που υποδέχεται τους παίκτες στις αλλαγές τους, δεν γελάει. Motivation για όσκαρ. Έκανε υπεύθυνο ασφαλείας έναν άνθρωπο με IQ μείων, τον Τάσο τον Τεντζέρη.
Το σταματάω εδώ. Αυτοί ήταν είναι και θα είναι για πάντα οι υποτακτικοί τους. Άνθρωποι αγέλαστοι, άσχετοι με το ποδόσφαιρο και την κουλτούρα του, αλλόθρησκοι και θαμώνες της Αννίτας Πάνια, που δεν έχουν καμία σχέση με τη φωτιά που κρύβει από πίσω του ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του. Φωτιά την οποία και σβήσανε φυσικά γιατί τα 33 χρόνια της μίζερης διακυβέρνησης τους ειναι πολλά! Γιατί δεν γίνεται άνθρωποι με καρύδια και με Παναθηναϊκή καρδιά να υποτάσσονται σε αυτούς. Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας πως να το κάνουμε. Με τον αδερφό του Ρέβη κάνουν business και έχουν φίλο τον Κώστα Γκόντζο και επικοινωνιολόγο τον Θόδωρα τον Ζαρμακούπη. Άλλωστε το απόλυτο αντιπαράδειγμα για το πως πρέπει να είναι μια διοίκηση το ζήσαμε. Δε μείναμε στο όνειρο. Νίκος Πατέρας.  Ένας αρχοντάνθρωπος που μας έδειξε πως πρέπει να διοικείται ο Παναθηναϊκός. Από το πιο μεγάλο πράγμα που έκανε, την αποκαθήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη, τη μεταγραφή του Σισσέ, την κλοπή του Λέτο μέχρι το πιο μικρό, το να μοιράσει φανέλες του Σισσέ δωρεάν σε μικρά παιδία το καλοκαίρι του 2009 στην Ύδρα (αν θυμάμαι καλά) που έκανε διακοπές.
Ο Νίκος ο Πατέρας λοιπόν είναι γιός του Διαμαντή Πατέρα, του γενικού αρχηγού της ομάδας του Wembley. Όπως και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ειναι πρώην αθλητής / πρωταθλητής και γιος και εγγονός ανθρώπων με μεγάλη ιστορία στον Παναθηναϊκό. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του Πάυλου στη συνέντευξη τύπου της ΠΕΚ. Είναι ντροπή τα μικρά παιδάκια να μη γίνονται Παναθηναϊκοί. Ο Λεωνίδας ο Πολέμης. Παρών σε σε όλα τα τμήματα. Ο Βλάσης ο Σταθοκωστόπουλος. Του λες μπράβο και ευχαριστώ για όσα πρόσφερες και ανοίγει η ψυχή του. Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό. Παναθηναϊκή καρδιά. Παναθηναϊκή καρδία που ίσως με εξαίρεση τον Φιλιππίδη, δεν την είχε ουδείς από τους προαναφερθέντες. Όπως δεν την έχουν και τα αφεντικά τους. Ακόμα και για τον Μήτσου υπάρχει δημοσιέυμα στην εφημερίδα Φίλαθλος τη δεκατία του 80, πως είναι γαβρος. Πρέπει να βρεθούν παράγοντες Παναθηναϊκοί, και κατα προτίμηση να μην έχουν καμία σχέση με το κόκκινο Βαρδινογιαννικό παρελθόν. Και να αναλάβουν το νευραλγικό χώρο του παρασκηνίου.
Ενδεικτικά παραδείγματα : Θανάσης Γιαννακόπουλος. Λεωνίδας Πολέμης. Τάκης Μπαλτάκος. Μάνος Παπαδόπουλος. Τέτοιους ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚάνθρωπους. Και υπάρχουν και άλλοι πολλοί. Πόσοι ήξεραν τον Αχιλλέα τον Μακρόπουλο; Κι όμως. Όπου δεν υπάρχουν Βαρδινογιάννηδες, φυτρώνουν οι Παναθηναϊκάρες σαν τα μανιτάρια. Εξαίρεση (θετική) ίσως να αποτελεί ο Δημήτρης ο Γόντικας. Ας το κρίνουν οι μέτοχοι που τον έχουν ζήσει από μέσα. Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστια ιστορία σε παράγοντες. Από τον Ματζαβελάκη και τον παππού Βγενόπουλο μέχρι τον Θανάση Γιαννακόπουλο και τον Μάνο τον Παπαδόπουλο που γράφει τη δική του ιστορία όντας παράγοντας του αυτοκράτορα του Ευρωπαϊκού μπασκετ και δυνάστη και απονομέα δικαιοσύνης του Ολυμπιακου Συνδέσμου Φυλακισμένων Προέδρων.
Τέλος ψυχάρες και τεράστιες Παναθηναϊκές μορφές όπως ο Μίμης  Δομάζος, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης, ο Φραγκίσκος  Σούρπης κτλ. επιβάλλεται και αυτοί να αναλάβουν πόστα.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για παλαιμάχους, που έχουν σταθεί στο πλευρό του εγγυητή της γαβροκρατίας. Όπως ο Βασίλης Κωνστανίνου, ο Τζακ Χατζιαθανασίου ο Νίκος Καρούλιας κτλ. ΟΥΣΤ προδότες.
Αγωνιστικο.
Όπως προανέφερα, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον προπονητή. Ο οποίος θα πρέπει να έχει σοβαρό βιογραφικό και ισχυρή προσωπικότητα, έτσι ώστε ο χρόνος που θα του δωθεί όπως και επιβάλεται σε κάθε προπονητή για να δείξει έργο, να έχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο για την ομάδα σε τίτλους, και να μπορεί να επιβληθεί σε μια πολυπρόσωπη και με διαφορετικούς χαρακτήρες οικογένεια όπως και είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Πόσο μάλλον όταν αυτή λειτουργεί υπό συνθήκες πίεσης πρωταθλητισμού. Κι εδώ υπάρχουν παραδείγματα. Ο μεγάλος Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πρώτα απ’όλα. Ο Χενκ Τεν Κάτε. Τρομερό βιογραφικό και ισχυρότατη προσωπικότητα. Ο Ζεσουάλντο Φερέϊρα. Τρομερό βιογραφικό, και προσωπικότητα που εμπνέει σεβασμό. Ούτε wannabe Mourinho όπως ο Νόμπλιας ούτε καραγκιόζηδες όπως ο Μαλεζάνι, ούτε ανθρωπάκια όπως ο Σκάζνι. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, τον προπονητή αυτόν τον έχουμε και επιβάλεται να μείνει.
Παικτες
Ποιοί πρέπει να φύγουν και γιατί :
Σειταρίδης : Τελειωμένος.
Σαριέγκι : Καθολικά αναγνωρισμένος ως ένας από τους χειρότερους αμυντικούς στην ιστορία μας. Να αναφέρουμε ωστόσο πως τίμησε τα χρήματα που πήρε και πως πάντα έδινε το 100%. Όμως αυτό σε έναν τεράστιο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός δεν είναι αρκετό.
Μπουμσονγκ : Πολύ υψηλό συμβόλαιο. Επιρρεπής σε τραυματισμούς, και το προσόν του, δηλαδή το ύψος και η δύναμη μπορεί να βρεθεί με πολύ μικρότερο κόστος. Αντίθετα η εγκεφαλικότητα είναι που αξίζει να πληρώνεται. Για παράδειγμα ο Χένρικσεν.
Καντε : Πολυ υψηλο συμβόλαιο. Μετριότατος.
Ιωαννίδης : Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται όσο γίνεται δύο ισάξιες εντεκάδες για να ανταπεξέλθει σε ένα μαραθώνιο πρωταθλητισμού και διακρίσεων στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται να έχει στο ρόστερ του παίκτη της αμυντικής γραμμής, ο οποίος να είναι κακός αμυντικά.
Τοτσέ : Ο Μπούντιμιρ του Εργοτέλη που πέφτει, είναι πολύ καλύτερος. Πολύ υψηλο συμβόλαιο. Να πω επι της ευκαιρίας, πως δεν γίνεται να γνωρίζουμε με επίσημα στοιχεία αν αυτος ο κάκιστος επιθετικός είναι επιλογή του Φερέιρα. Γιατι ξέρουμε πολύ καλά τη δικαιολογία του παθολογικού ψεύτη επικοινωνιολογου και προσωπικού φίλου του Γιάννη Βαρδινογιάννη για αυτήν την κάκιστη μεταγραφή. Έχουμε όμως δύο στοιχεία πως δεν είναι.
Α) Ο Φερέρια είτε στη Μάλαγα είτε στην Πόρτο είτε στη Μπράγκα  έπαιζε με γρήγορους επιθετικούς. Ποτέ δεν έπαιξε και ποτέ δεν επέλεξε σε καμία μεταγραφική περίοδο αργό επιθετικό, γιατι δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του.
Β) Σε ρόλο επιθετικού από τα φιλικά της προετοιμασίας ακόμα, έβαζε τον Κλέυτον.
Άν πάντως είναι επιλογή του Φερέϊρα, όπως θα αναφέρω και παρακάτω, για αυτλο το λόγο πρέπει η διοίκηση να έχει την ελάχιστη δυνατή ποδοσφαιρική κριτική ικανότητα ώστε να θέσει κάποια βέτο αν χρειαστεί.
Κουίνσι : Θέλει συμβόλαιο βασικού, όμως δεν έχει διάρκεια για βασικός. Η διάρκεια είναι απαραίτητο προσόν για παίκτη πρωταγωνίστριας ομάδας. Γιατί χρειάζεσαι τη νίκη σε όλα τα ματς της χρονιάς άρα και την καλή απόδοση του παίκτη.
Βύντρα : Πανάκριβο συμβόλαιο για την αξία του. Και ... ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
Καραγκούνης : Δεν μπορεί πλέον.
Πετρόπουλος : Δεν ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού του Φερέϊρα.
Ρούντολφ : Cazzo
Ποιοί πρέπει να μέινουν και γιατί :
Καπίνος : Τρομερά προσόντα, κίνητρο για μικρά παιδιά να γίνουν Παναθηναϊκοί λόγω φυσιογνωμίας και ηλικίας που καθιερώθικε. Οπως ο Νίνης που η αντιΠαναθηναική ιδιοκτησία απο το Ρέθυμνο επιχείρησε να τον καταστρέψει (2007) και τελικά τον χάρισε (με τη στάση της) σε μια τυχαία ομάδα της ιταλίας.
Καρνέζης : Μας έχει εκπλήξει. Με τον Καπίνο φτιάχνουν ένα αξιοπρεπέστατο δίδυμο τερματοφυλάκων. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ψάξει έναν έμπειρο και κλασσάτο τερματοφύλακα αλλά προς το παρόν αξίζουν την ευκαιρία τους αυτοί οι δύο και μέχρι να στρώσει η ΠΑΕ οικονομικά.
Βιτόλο : Μεγάλο συμβόλαιο αλλά σε μια τόσο κρίσιμη για κάρτες και νευραλγική γενικά θέση χρειάζονται δύο ισάξιοι πάικτες. Αρκεί οι δύο μέσοι μπροστά τους να είναι και αυτοί ικανοί και με υποφερτούς αναπληρωματικούς για να μη χρησιμοποιείται ο Βιτόλο δίπλα ή μπροστά από τον Σιμάο αυξάνοντας τις πιθανότητες να παίξουμε κάποιο παιχνίδι χωρις και τους δύο αμυντικούς μας μέσους  λόγω τραυματισμών ή καρτών.
Χριστοδουλόπουλος : Δεν χρειάζεται ανάλυση νομίζω.
Λέτο : Αν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα για εξoικονόμηση, ας έχουμε αναπληρωματικούς παίκτες από την ακαδημία. Αλλά για όνομα του Θεού, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΛΕΤΟ. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ομάδα και τον κόσμο, και γιατι για να τον αντικαταστήσουμε θα χρειαστεί η διοικηση πολλά εκατομμύρια ευρώ και με μεγάλο ρίσκο αν θα βγεί ο αντικαταστάτης του ή αν θα είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς κτλ. Και όχι μόνο δεν πρέπει να φυγει, αλλά πρέπει να πλαισιωθεί και με άλλον ένα παίκτη της κλάσης του στη θέση που στην Ελλάδα κάνει τη διαφορά στην πλειοψηφία των παιχνιδιών όπου ο αντίπαλος κλείνεται.  Την επίθεση.
Ζέκα : Πρέπει να μείνει ως μια από τις τέσσερις επιλογές του ρόστερ για δύο θέσεις μπροστά από τον αμυντικό χαφ. Το αν θα είναι βασικός θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των υπολοίπων.
Μπίαρσμιρ : Ο Σουηδός κατέχει ένα απίστευτο ρεκόρ. Με αυτόν στην εντεκάδα ο Παναθηναϊκός σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει 23 νίκες, 1 ισσοπαλία, μόλις 2 ήττες (οι πρόσφατες από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), και έχει δεχθεί μόλις 11 γκολ. Η κρίση του καθενός είναι υποκειμενική. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο στατιστικό δεν μπορεί να υπάρχει υποκειμενικότητα. Μένει ακόμα και για αναπληρωματικός.
Μαρίνος : Έχοντας σοβαρό προπονητή στον πάγκο έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις. Άλλωστε οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν παράδοση λόγω του τρόπου παιχνιδιού που εφαρμόζουν που ευνοεί τους γρήγορους και τεχνικά προικισμένους πλάγιους μπακ να τους αναδυκνείουν. Όταν δουλεύουν και μεθοδικά στο πλάνο του προπονητή και όταν αυτός ξέρει να το μεταδώσει, βλέπουμε παίκτες όπως ο Μαρίνος ο Ζέκα και ο Σιμάο να είναι άξια βασικοί στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να μείνει αλλα να πλαισιωθεί και από μια μεταγραφή ενός ταλαντούχου τύπου Ζεκά.
Σπυρόπουλος : Είναι ο βασικός αριστερος μπακ της εθνικής. Μέτριος (κακός σε κάποιες περιπτώσεις) γενικά, ιδανικός για πάγκο. Αν δεχθεί μέιωση ας ανανεώσει. Αν όχι, μικρό το κακό.  Πρέπει και σε αυτή τη θέση να βρούμε έναν Ζεκά για βασικό αυτή τη φορά. Και έναν αναπληρωματικό αν φύγει ο Σπυρόπουλος. Εκτός κι αν ο Χουχούμης είναι τόσο καλός όσο λένε.
Κατσουράνης : Πρέπει να καθιερωθεί στην άμυνα, στην οποία όποτε παίζει κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις. Θα στερηθεί η ομάδα την καλή επαφή του με τα δίχτυα και την καλή –σε αρκετές περιπτώσεις- πάσα του, αλλά θα κερδίσει από τα μη τρεξίματα του και τις επιπόλαιες πάσες του. Αντίθετα στην άμυνα δεν χρειάζεται να τρέχει και στις πάσες δεν θα έχει πρόβλημα γιατι δεν υπάρχει ο συνωστισμος παικτών που υπάρχει στο κέντρο. Μπορεί με το μυαλό του να γίνει ο ηγέτης της άμυνας. Πρέπει να αντικατασταθεί στο κέντρο από έναν σύγχρονο μέσο, όπως ο Κάστρο που ήθελε ο προπονητής το καλοκαίρι.
Κλέυτον : Ο ιδανικός αναπληρωματικός για μια από τις τρείς θέσεις της επίθεσης. Του αξίζει άλλωστε για τη φετινή προσπάθεια του.
Μαυρίας : Ό,τι ισχύει για τον Καπίνο.
Σιμάο : Ευνόητοι οι λόγοι.
Το ρόστερ με αυτό το σκεπτικό έχει την εξής μορφή :
ΘΕΣΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Τ
Καπίνος
Καρνέζης
ΚΑ
-
-
Λ
Κατσουράνης
Μπίαρσμιρ
ΔΑ
-
Μαρίνος
ΑΑ
-
Σπυρόπουλος
ΑΜ
Σιμάο
Βιτόλο
ΚΜ
Ζεκά
-
ΚΜ
-
-
Ε
Λέτο
-
Ε
-
Κλέυτον
Ε
Χριστοδουλόπουλος
Μαυρίας

Χρειάζονται λοιπόν 9 μεταγραφές. Φαντάζει εξωπραγματικό το να γίνουν με βάση την υποφαίνουσα διάθεση των μετόχων να βάλουν χρήματα. Δεν είναι όμως.
Κάποιες εύκολες καλύψεις σε αυτά τα κενά μπορούν να γίνουν με τον Μόρα για τη θέση του κεντρικού αμυντικού ο οποίος μένει ελεύθερος, τον Ταυλαρίδη που επίσης μένει ελεύθερος και είναι μια κλάση πάνω απο τους υπάρχοντες αμυντικούς στο ρόστερ μας (εκτός του Μπουμσόνγκ φυσικά) τον Κάστρο που μπορεί να έρθει ως δανεικός και τον Βιέρα που θέλει ο Φερέιρα και το κόστος του ειναι σαν του Ζεκά. Μηδαμινό. Αυτοι οι 4 παίκτες θα στοιχήσουν στην ομαδα ένα πολύ μικρό ποσό για την υπογραφη μετεγγραφή η δανεισμό τους και με πολύ λογικά συμβόλαια. Ενδεικτικα να πω οτι ο Μόρας αμοίβεται στην Τσεζένα με 500.000 ευρω. Δεν είναι τίποτα το φοβερό αλλά είναι ψηλός, τεχνίτης για τη θέση και με πολυετή εμπειρία στο Καμπιονάτο. Ουδεμία σύγκριση υφίσταται φυσικά με τον Σαριέγκι. Απέιρως καλύτερος.
Αντίστοιχες οικονομικές λύσεις (αντίστοιχοι ελεύθεροι / δανεικόι / Ζεκά / φθηνοί  Έλληνες με ταλέντο το οποίο θα βγει στο γήπεδο υπό την καθοδήγηση του Φερέιρα) υπάρχουν για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα πεντε κενά στο ρόστερ.
Απλά όπως προανέφερα ο επιθετικός (ιδανικά και ο ένας μέσος εκτός του Κάστρο) θα πρέπει να είναι παίκτης κλάσης. Ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητα ακριβός. Η Πόρτο για παράδειγμα έδωσε τον Μπελούτσι δανεικό στην Τζένοα. Και υπάρχουν και παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους. Ο Φερέιρα ξέρει. Αρκεί να υπάρχει και μια υποφερτή ποδοσφαιρική κριτική ικανότητα στη διοίκηση, να αποφύγει παιχνίδια μάνατζερ, ακριβοπληρωμένες μετριότητες και να παίρνει πρωτοβουλίες τουλάχιστον όσον αφορά τους Έλληνες παίκτες όπως ο Μόρας και ο Ταυλαρίδης για παράδειγμα που προανέφερα.
Όλες αυτές οι κινήσεις χρειάζονται ένα αστείο για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού πόσο για να πραγματοποιήθουν. Πρόχειρα πρόχειρα απο 3 εως 5 το πολύ εκ. Ευρώ. Και το ποσό γίνεται ακόμα αστειότερο λόγω των πολλών ακριβών συμβολαίων που γλιτώνει η ομάδα το καλοκαίρι λόγω λήξης, και άλλων που επιβάλεται να γλιτώσει κι ας μη λήγουν.
Έτσι θα έχουμε μια ομάδα με πολύ καλύτερη άμυνα από τη σημερινή, αξιόλογο κέντρο και αντάξια του Παναθηναϊκού επιθετική γραμμή, απαλλαγμένη από τις μετριότητες με τα πανάκριβα συμβόλαια που χρόνια τώρα αποδεικνύουν στο γήπεδο ότι δεν μπορούν να σηκώσουν τη φανέλα στερώντας από τον Παναθηναϊκό κρίσιμα ματς, όπως είναι κάθε ένα από τα 30 που δίνουμε κάθε χρόνο για το πρωτάθλημα άρα και τίτλους.
Μια ομάδα με μικρό μέσο όρο ηλικίας, μικρό ετήσιο κόστος συμβολαίων και η οποία κάθε χρόνο θα χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες.
Να αναφέρω εδώ, πως καποιες επιλογές από τις παραπάνω είναι αδιαπραγμάτευτες. Οι υπόλοιπες είναι ενδεικτικές φυσικά γιατί τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Και αυτές ειναι ο Φερέιρα, ο Λέτο, ο Σιμαό, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Κατσουράνης, και ο Καπίνο που θα είναι κρίμα να χαθεί ένα παιδί με το τριφυλλι στην καρδιά και μια 20ετία μπάλας μπροστά του, είδωλο για τα μικρά παιδάκια. Είδωλα που τόσο έλειψαν από τον Παναθηναϊκό τα χρόνια της οικογένειας.
Φερέιρα επίσης σπανίζουν, το δέσιμο του Σιμάο με την ομάδα δεν αγοράζεται, και η κλάση του Λέτο και του Κατσουράνη σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα αγοράζονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία προφανώς και στην κατάσταση που είναι και ο Παναθηναϊκός αλλά και η χώρα, δεν υπάρχουν.
Αν φύγει έστω ένας από αυτους είναι δυσαναπλήρωτο το κενό. Ήδη έχει γίνει το ειδεχθές έγκλημα με τη φυγή του μεγάλου Σισσέ.
Από την άλλη και ο Μόρας με τον Ταυλαρίδη είναι τεράστιες ευκαιρίες, κυρίως λόγω εθνικότητας και διαθεσιμότητας ως ελεύθεροι.
ΜΜΕ
Όσον αφορά το παρελθόν και το παρόν.
Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα,
Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα, Ψέματα.
Ψέματα το Ντέρμπυ. Ψέματα η Πράσινη. Ψέματα η Σπορ Ντει. Ψέματα η Γκολ. Ψέματα οι κόκκινες. Ψέματα και βαρδινογιαννικη προπαγάνδα όλη μέρα στην ΕΡΑ σπορ που εμέις πληρώνουμε. Ψέματα στο Σεντρα FM. Ψέματα και γαβρικη προπαγάνδα στον Σπορ FM. Ψέματα το μέγκα. Ψέματα το σταρ. Ψέματα ακόμα και ο ΣΚΑΙ που δίνει βήμα στο Γκότζο και τον Τσάκα να πούνε ΨΕΜΑΤΑ. Ψέματα στα Πράσινα Νεα. Ψέματα ψέματα ψέματα ψέματα ψέματα. Ένας οχετός ΨΕΜΑΤΟΣ.
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει τη δική του εφημερίδα, να συσπειρώσει τον κόσμο που έχει μεταλλαχθεί τόσα χρόνια από τους Βαρδινογιάννιδες και να σταθεί ασπίδα στο ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΨΕΜΑΤΟΣ των υπόλοιπων ΜΜΕ. Γάβρικων και υποτιθέμενων Παναθηναϊκών. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα, αλλά θέλω άλλο τόσο κείμενο.
Ας προστατεψουν οι μέτοχοι τις επενδύσεις τους και τον Παναθηναϊκό από αυτούς τους απίστευτους ψεύτες.
Ιδανικά; Και Παναθηναϊκό Ραδιόφωνο. Μπορέι ο Άρης και δεν μπορούμε εμείς;
Ακόμα πιο ιδανικά; Και Παναθηναϊκό κανάλι.
Δε νοείται σύλλογος με ποσότητα κόσμου όπως του Παναθηναϊκού, να μην έχει δικά του ΜΜΕ να προβάλουν το μεγαλείο του, την Παναθηναϊκή αλήθεια και τον οχετό ψέμματος των γάβρικων και βαρδινογιαννικών ΜΜΕ.
Για το τέλος; Γήπεδο!
Για το Θεό! Ένα καθαρά ποδοσφαιρικό, Γήπεδο.
Συγνώμη για το μυθιστόρημα , μπορεί να είναι και αμπελοφιλοσοφίες αλλά αρκετά με τη μεμψιμοιρία, και τα ψέματα. Κύριοι δημοσιογράφοι προτείνετε λύσεις. Κύριοι μέτοχοι τολμήστε μια αντίστοιχη κοινη Παναθηναϊκή λογική. Πρέπει το ΤΡΙΦΥΛΛΙ να ανεμίσει. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΝΑΚΙΔΩΝ !!!

πηγη : Panathinaikos-Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου